onsdag 27 januari 2010

HALVTID

Nu är vi halvvägs. Nu har vi förbrukat halva vår repetitionstid, nu är det sex och en halv vecka kvar till invigningen av den nya Folkteatern. Sex och en halv, vecka. Trettiofyra arbetsdagar. Trettiofyra. Dagar ja. Sen kommer ju nätterna till, och då är vi helt klart hemma. Det blir ju i praktiken sextioåtta dagar. Plus den tid vi aldrig riktigt räknar, den tid vi bara andas, äter och liksom bara lever och förbereder oss. Innan nästa dag...
Ja. Just det. Det finns dock en portal, i tid och namnlös rymd utgjuten, ett gränsland som i mänskor sitt jordiska mönster har vävt.
Drömmen. Gränslös i allt.
Där har vi några hundra , tusen år till, och sakta börjar Aiskylos krypa oss allt närmre, och med fantasins härolder han äntligt står oss bi...
" Nu har jag återvänt, nu är jag hemma", säger Orestes , "äntligt" hemma för att sörja och hämnas sin mördade pappa.
Ikväll hade vi fest på teatern.Jag hade inte sett nånting av vare sig salong eller scen och jag vet egentligen inte vad mina förväntningar i så fall var, men det var verkligen som att komma hem till nånting främmande, jag kände inte alls igen mig, och HERREGUD i himmelen va underbart!!!
Allt som varit i vägen i foye'n var borta.Teatern står äntligt öppen och ren. Nu kan man man känna sig hemma.Nu tror jag att teatern på allvar kan flytta ut på Järntorget..
Parallellt med repetitionerna av Orestien har jag regisserat Mölndalsrevyn. Det är min femte revy med denna extremt begåvade ensemble. Efter premiär var det att dyka direkt in i Orestien igen. Är det då nån skillnad mellan Revy,fars och tragedi? Ja, jag vore väl idiot om jag påstod att så inte vore fallet. Nu är jag en idiot och hävdar att den grekiska tragedin och den folkliga revyn i sin form är väldigt lika, det som skiljer är innehållet och utgången. Finns det nån som omfattar både den djupaste tragedin och den vassaste, sjuka humorn så är det Lars Norén. Jag tror att de närmsta åren kommer att bli jävligt roliga..
Ett hämndgirigt släkte från Hellas
som med yxhugg och mord lät sig fällas
ville med denna pjäs
laga mordbouillabaisse
och att alla i Styx skulle ställas.
Schüss.
Erik Ståhlberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar