tisdag 16 februari 2010

Sista veckan i Gamlestaden.

Jaha! Så var det sista veckan i Gamlestaden. På fredag kommer Klytaimestra, Agamemnon, Orestes, Elektra, Kassandra, Apollon, Aigistos, Pallas Athena tillsammans med kör och hämdeandar att flytta in på Folkteatern. Så Skönt!
Fast! Samtidigt! Här har vi i lugn och ro kunnat ägna oss åt enbart repetitioner och konstnärligt arbete utan att bli inblandade i alla problem och stress som det innebär att få en teater att fungera igen efter ett års ombygge.
Gubevars! Det är ju både stor premiär och invigning.
Visserligen inga loger här i Gamlestan att dra sig tillbaka till, men samling kring lunchen varje dag kring det stora bordet i köket. Febril verksamhet vid diskbänken när alla samtidigt ska tillreda sin medhavda mat.
Grekiska verser flyger i luften: ”Du som din moder dräpt.” Ska det vara dräpt eller mördat? Någon vet. Vi övar unisont. ”Ve er ni unga gudar ve!” Någon blir missmodig. Fan! Det går ju bara inte att få in detta i skallen! Så plötsligt blir texten levande med all sin poetiska skönhet och man känner hur nackhåren reser sig.
Vi ska göra en kollektiv föreställning sa regissören när vi började repetitionerna och nu när det är fyra veckor kvar till premiär så tror jag faktiskt att han får rätt. För att göra detta mastodontarbete måste vi arbeta som en enda stor kropp.
Ja, vilken resa vi gör vi elva skådespelare tillsammans med Lars, med Cecilia och med Peter. Det är svårt , tröttsamt, frustrerande och helt unikt.
Om ett dock jag ber. Måtte vi bli av med alla förkylningar!
Elisabeth Göransson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar